indyk jesiennie papryka pieczarki pomidory rozgrzewające w kuchni zupy

ZUPA GULASZOWA Z INDYKA

Zupa gulaszowa z indyka rozgrzewa i daje poczucie przyjemnej sytości gdy za oknem hula zimowy wiatr. Warto przygotować ją w dużym garnku z proporcji które podałam. Dzięki temu zaoszczędzicie czas na przygotowanie obiadów w kolejnych dniach.

Zupa gulaszowa odgrzewana kolejnego dnia jeszcze zyska na smaku.

przepis na gulasz

 przepis na: ZUPA GULASZOWA Z INDYKA

Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut
Liczba porcji: 10 porcji

500 g mięsa z indyka
2 żółte papryki
2 czerwone papryki
3 marchewki
6 ziemniaków
250 g pieczarek
1 puszka pomidorów
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki mielonego kminku
½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
3 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki smalcu lub oleju
sól, pieprz

gulasz z indyka

Mięso kroimy w 2 cm kostkę, przesmażamy na oleju. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, plasterki marchewki. Następnie paprykę pokrojoną w paseczki i ćwiartki pieczarek. 
Podsmażamy razem przez 5 minut, dodajemy pomidory. Przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Dorzucamy pokrojone w duże kawałki ziemniaki. 
Zalewamy wodą tak aby przykryć warzywa. 
przepis na gulasz
Gotujemy pod przykryciem 20 minut, dodajemy koncentrat, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy kolejne 30 minut.
Smacznego !

proponowane posty

15 Comments

  1. Cudowne zdjęcia!:)https://jaglusia.wordpress.com/

  2. Dziękuję 🙂

  3. Wygląda fantastycznie! Dzięki Monika za taki przepis, będę robić 🙂

  4. Ciesz się, że przepis przypadł Ci do smaku 🙂

  5. Monika chciałam Ci tylko dać znać, że wczoraj jak zrobiłam zupę z tego przepisu znikła od razu 🙂
    Luby powiedział, że to była jedna z lepszych zup jakie jadł 🙂

    pozdrawiam serdecznie!

  6. Dziękuję 🙂 cieszę się bardzo że smakowała i dziękuję że mi to przekazalas 🙂

  7. Czy ma być udziec. ? Czy filet. ?

  8. Ja robiłam z piersi, ale możesz użyć innej części indyka 😉

  9. Na oleju cy na smalcu. .? W opisie

  10. Ojej faktycznie się zagalopowałam, pewnie dlatego że zazwyczaj używam tłuszczy roślinnych, sięgnęłam po smalec bo był 🙂 i niby "tradycyjny" węgierski gulasz robi się na smalcu. Ale robisz jak chcesz, możesz też użyć innego tłuszczu 🙂

  11. Pyszny…!!! Mniammmm

  12. Dziękuje 🙂 na smalcu bylo) pycha !!! Dodałam trochę pasty węgierskiej ( w tubie. .z Wegier) tylko zolta papryka.dzieci 5,5 i 4 lata..zjadły ))))

  13. Super pomysł, ja mam węgierska ale ostrą spróbuję doprawić następnym razem, przynajmniej dla dorosłych 🙂 pozdrawiam

  14. Hej Monika! W przepisie brakuje wzmianki w skladnikach o koncentracie pomodorowym oraz informacji po co nam 2 lyzki smalcu… Taka moja uwaga 😀 Moze to być problem dla poczatkujacyvh kucharzy… Pozdrawiam Jakub

  15. Anonimowy says:

    Pomidory w puszce krojone bez skórki? O takie chodzi?

Comments are closed.