brzoskwinie budyń ciasta ciasta-desery ciasta-desery-bez-pieczenia deser jeżyny maliny owoce owocowe-wypieki-desery tarta tarty-tartaletki-na-slodko w kuchni z owocami

TARTA Z BUDYNIEM I OWOCAMI – BEZ PIECZENIA

Rewelacyjny deser bez pieczenia, z masą budyniową i sezonowymi owocami smakuje wyśmienicie. Pomysł na tartę podsunęła mi Kasia z Gotuzkasia.pl choć pewnie nieświadomie. Kasia wrzuciła fotkę swojej traty z jeżynami i tak własnie wpadło mi w oko zdjęcie i później dorobiłam do niego przepis 🙂 Oto moja tarta bez pieczenia a powstawała kilka razy. Krem budyniowy nijak się nie chciał trzymać kupy ale poradziłam sobie i masa jest idealna 🙂
* tarta bez pieczenia *
TARTA Z MASĄ BUDYNIOWĄ I OWOCAMI 
spód tarty:
150 g zbożowych ciasteczek – najlepsze będą niesłodzone
1 łyżka oleju kokosowego lub masła
1 łyżka miodu
wypełnienie:
400 ml mleka
1/2 laski wanilii
2 żółtka
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki cukru
100 g masła w temperaturze pokojowej
dodatkowo:
brzoskwinie, maliny i jeżyny
* masa budyniowa  do tarty*
Zaczynam od przygotowania budyniu. Laskę wanilii przecinam wzdłuż i zeskrobuję nasionka. Odlewam pół szklanki mleka, resztę zagotowuję z 1 łyżką masła, 1 łyżką cukru i wanilią. Pozostałe mleko mieszam z żółtkami i obydwiema mąkami, używam do tego blendera bo dzięki niemu mam pewność, że składniki są dobrze połączone. Wlewam do gotującego się mleka. Zmniejszam ogień i zagotowuję energicznie mieszając, masa zrobi się bardzo gęsta. Gotuję około pół minuty po czym odstawiam do ostygnięcia. Budyń musi osiągnąć temperaturę pokojowa, nie chłodzę go więc w lodówce.
* tarta bez pieczenia *
Ciasteczka rozdrabniam na piasek, używam do tego drewnianej kulki do ucierania lub blendera. Dodaję olej kokosowy oraz miód (jeżeli ciasta są słodkie można miód zastąpić dodatkowa łyżką masła) i mieszam do połączenia składników, masa powinna być delikatnie klejąca. Przekładam do formy i dociskam do dna oraz brzegów. Odstawiam do lodówki.
* tarta bez pieczenia z budyniem i owocami *
Pozostałe masło ucieram z 2 łyżkami cukru, gdy masa jest jasna i puszysta powoli dodaję budyń. Dorzucając po jednej łyżce miksuję tylko do połączenia się składników. Spód do tarty wypełniam masą na wierzchu układam owoce odstawiam do schłodzenia. Podaję po wcześniejszym schłodzeniu. 
Smacznego !

proponowane posty

11 Comments

  1. Wygląda pięknie! Idealny deser na koniec lata 🙂

  2. Cudowna tarta. Najlepszy deser!

  3. cudnie to wygląda! Tak kolorowo 🙂

  4. 😀 Siedzę, przeglądam internet. Widzę boskie ciasto, więc czytam wstęp. Nagle się okazuje, że jestem matką chrzestną tej tarty 😀 <3 :*

  5. O wow jak pysznie wygląda, trzeba będzie zrobić 🙂 Dziękuję za przepis 🙂
    Pozdrawiam

  6. TAK :-* zapatrzyłam się, śniła mi się i jeszcze ta foremka – w końcu ją mam 🙂

  7. Proszę bardzo, trzeba korzystać z sezonowych owoców 😉

  8. Jak jesień ale taka w ciepłych letnich kolorach 🙂

  9. Oby jeszcze trwało i tak obficie obdarzało owocami 🙂

  10. Anonimowy says:

    Witam, czy jako formy można użyć tortownicy?

  11. Tak, najwygodniejsza będzie forma rozpinana lub z wysuwanym dnem.

Comments are closed.