do chleba domowe wędliny drób indyk w kuchni z piekarnika

PIECZONA WĘDLINA Z INDYKA

Domowa wędlina z indyka poleca się na świąteczny stół. Miejscem na kanapeczce do pracy również nie pogardzi 🙂 Przygotowanie zajmuje chwilkę a później możemy się cieszyć domową, pyszną wędliną.
PIECZONA WĘDLINA Z INDYKA
Udziec z indyka ok 800-900 g
5 łyżek oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
3 ząbki czosnku
5 ziaren jałowca
2 listki laurowe
3 łyżeczka soli
1/2 łyżki majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżki czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu


Umyte i osuszone mięso nacieram dwoma łyżeczkami soli. Mięso związuję sznurkiem lub wkładam w specjalną siateczkę i mocno związuję na końcach.
Czosnek, jałowiec i pieprz ucieram w moździerzu razem z 1 łyżeczką soli. Mieszam z olejem, octem oraz pozostałymi przyprawami. Indyka wkładam do worka do pieczenia, wlewam przygotowaną marynatę i obracając mięsem równomiernie pokrywam je przyprawami. Odstawiam do lodówki na 24 godziny, co jakiś czas obracam mięso. 
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, piekę godzinę. Aby mięso zachowało swoją wilgoć zostawiam je w woreczku do ostygnięcia. Wystudzone mięso przekładam do pojemnika i chłodzę w lodówce. Część mrożę i mam zapas wędliny do kanapek 🙂

Smacznego !

proponowane posty

8 Comments

  1. Świetny przepis! Wykorzystam na pewno, bo moje dzieci lubią wędliny a boję się im dawać te kupne. Mam pytanie: czy można piec bez takiej siateczki albo czy dostanę ją w jakimś sklepie?

  2. Można upiec bez siateczki ale bedzie miała inny kształt, raczej płaski. Siateczke kupiłam w markecie, chyba Tesco, można ją też zawiązać sznureczkiem.

  3. Ile ważył ten udziec ? To ważne, żeby orienacyjnie wiedzieć na jaką ilość mięsa wystarczą te przyprawy.

  4. Udziec ważył lekko ponad 800 g

  5. Dziękuję 🙂

  6. Moniko,
    to Ty?
    Spotkałyśmy się dzisiaj na rzepakowym i byłaś moją faworytką.
    Jeszcze raz gratuluję!
    Pozdrawiam Cię.
    Ania
    http://www.kuchennymidrzwiami.pl

  7. Tak to Ja 🙂 Bardzo dziękuję, bardzo było miło wszystkich poznać 🙂

  8. Upiekłam ten udziec. Extra! Dziękuję za przepis. Polecam znajomym. Pozdrawiam.
    elizka seniorka vel Elżbieta Mirosława

Comments are closed.