imbir jednogarnkowe krewetki na szybko obiad pikantnie ryby-owoce-morza w kuchni zupa-krem zupy

PIKANTNY KREM Z BIAŁYCH WARZYW

Zupę przygotowałam z paczki, z paczki mrożonych warzyw „Zupa krem z białych warzyw” Proste Historie. Ale jest to tylko jedna z opcji – równie dobrze sprawdzą się świeże warzywa pokrojone w kostkę 🙂 Połączenie warzyw, curry, krewetek i granatu daje nam wyrazisty w smaku i sycący krem z orientalną nutką.
PIKANTNY KREM Z BIAŁYCH WARZYW 
*4 porcje
1 opakowanie – Zupa krem z białych warzyw Proste Historie

lub 450 g kalafiora, korzenia pietruszki, korzenia selera i ziemniaków – w proporcjach dowolnych

20 rozmrożonych wcześniej krewetek
2 szklanki wody
1 szklanka mleka kokosowego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
3 plasterki świeżego imbiru
1 łyżeczka żółtej pasty curry
¼ łyżeczki płatków chilli
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju kokosowego
do podania – cytryna, czarny sezam, owoce granatu

W większym garnku rozgrzewam olej kokosowy, dodaję pokrojone w drobną kostkę czosnek, cebulę, imbir oraz płatki chilli. Po chwili wrzucam krewetki i duszę 3 minut, oprószam solą. Krewetki wyciągam z garnka i odkładam na później. Dodaję pastę curry, smażę minutę po czym dorzucam zamrożone warzywa, gotuję pod przykryciem 5 minut. Do warzyw dodaję wodę i gotuję kolejne 15 minut. Miksuję do konsystencji kremu, dodaję mleko kokosowe, krewetki i podgrzewam przez chwilę. Doprawiam do smaku sosem sojowym. Zupę podaję z owocem grantu, czarnym sezamem i skropioną sokiem z cytryny.
Smacznego !

proponowane posty

3 Comments

  1. Bardzo apetyczne danie 🙂

  2. Świetne danie, u nas z dodatkiem krewetek na pewno by w moment zeszło.

  3. Anonimowy says:

    Usiadłam tylko na chwilkę…skusiła mnie biała pieczona kiełbasa a siedzę już godzinę przeglądając kolejne kategorie przepisów i co chwila dodaję któryś do mojej najobszerniejszej zakładki "Kulinaria"…Wspaniałe przepisy i pięknie podane:-)

Comments are closed.