figi gorgonzola na szybko przystawka sałata ser w kuchni z piekarnika

FIGI ZAPIEKANE Z GORGONZOLĄ I GRZANKAMI

Zapiekane figi to przystawka idealna, minimum pracy – maksimum efektu 🙂 
* figi zapiekane z gorgonzolą *

FIGI ZAPIEKANE Z GORGONZOLĄ I GRZANKAMI

4 figi
100 g sera gorgonzola lub sera lasur lub jakiegoś innego wyrazistego sera
1 gałązka tymianku
2 kromki chleba
1 łyżka oliwy
świeżo mielony kolorowy pieprz
do podania : mieszanka sałat/ szpinak + sos balsamiczny

* figi i gorgonzola *
Figi nacinam na krzyż, mniej więcej do połowy, w nacięcie wkładam pokrojony ser. Tak przygotowane układam w nasmarowanym oliwą naczyniu. Pomiędzy figami układam pokrojony w kostkę chleb, całość oprószam pieprzem i listkami tymianku. Zapiekam 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
* figo na przystawkę *

Podaję na mieszance sałat lub na szpinaku, skropione sosem balsamicznym.

Smacznego !

proponowane posty

2 Comments

  1. Wygląda bosko na Twoich fotach Podejrzewam, że i tak smakuje 🙂

  2. Prawda, smakuje a im więcej sera tym bardziej 🙂

Comments are closed.