bez glutenu bez mięsa kasza kocioł kukurydza kukurydziana obiad publikacje w kuchni z grilla

GRILLOWANA POLENTA

Polenta to tradycyjna potrawa włoska, możemy ją również podawać w formie ciepłej mamałygi pomijając chłodzenie i grillowanie. Kasza kukurydziana jest moim zdaniem trochę niedoceniana. Być może wynika to z faktu, że kukurydza w naszym klimacie nadal jest rzadko uprawiana, jednak na przestrzeni ostatnich 10 lat jej produkcja wzrosła sześciokrotnie, a najwięcej pól uprawnych znajduje się właśnie na Dolnym Śląsku 🙂

GRILLOWANA POLENTA

1 szklanka kaszy kukurydzanej

2 ½ szklanki wody
1 łyżeczka soli
50 gram tartego parmezanu
1 łyżka klarowanego masła
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki płatków chilli
oliwa

W wysokim garnku o grubym dnie zagotowuję wodę, dodaję sól i ciągle mieszając, powoli wsypuję kaszę. Gotuję 15 minut na małym ogniu, mieszając często. W międzyczasie na patelni rozpuszczam masło, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i chili. Podgrzewam przez chwilę i odstawiam. Garnek z kaszą ściągam z ognia, dodaję przygotowane masło i ser. Mieszam do momentu uzyskania gładkiej struktury. Powstałą masę przekładam do płaskiego, natłuszczonego naczynia. Odstawiam w chłodne miejsce do ostygnięcia i stężenia. Zimną polentę smaruję oliwą, kroję na trójkąty i grilluję z obu stron. Podaję z sałatką z grillowanych warzyw.

Smacznego !

Przepis opublikowany w Dolnośląskim Magazynie Kulinarnym KOCIOŁ


proponowane posty

4 Comments

  1. Smakowity przepis 🙂 Mam w szafce kaszkę kukurydzianą, muszę sobie zrobić taką polentę 🙂

  2. Grillowanej jeszcze nie próbowałam, muszę nadrobić! 🙂

  3. Zapomniałam o składnikach 🙂

  4. uwielbiam polentę, pasuje do wielu dań i stanowi świetną przekąskę!

Comments are closed.