Boże Narodzenie grzyby kapusta kapusta kiszona kolacja morele śliwki tarta w kuchni z piekarnika żurawina

ŚWIĄTECZNE TARTALETKI Z KAPUSTĄ I OWOCAMI

Tartaletki z kapustą to bardzo efektowna i smaczna propozycja na świąteczny stół. Podane na zimno lub ciepło doskonale smakują z filiżanką czerwonego barszczu. 

TARTALETKI Z KAPUSTĄ I OWOCAMI
* 7 foremek o średnicy 10 cm
ciasto:
250 g mąki wrocławskiej
120 g zimnego masła
1 żółtko
50 ml zimnej wody
szczypta soli

nadzienie:
500 g kiszonej kapusty
50 g suszonych śliwek
50 g suszonej żurawiny
25 g suszonych moreli
4-5 suszonych fig
1 czerwona cebula
½ szklanki białego lub czerwonego, półwytrawnego wina
½ szklanki bulionu lub wody
2 łyżki klarowanego masła
½ łyżeczki kminku
½ łyżeczki płatków chilli

250 g podgrzybków / mrożonych lub świeżych
1 łyżka klarowanego masła
3 ząbki czosnku
szczypta soli

Kapustę zalewam wodę i od razu odcedzam na durszlaku, zostawiam żeby porządnie obciekła. Przed dodaniem na patelnię odciskam z pozostałego soku i siekam. Do wina dorzucam owoce i odstawiam aby zmiękły. Śliwki, morele i figi można wcześniej pokroić na mniejsze kawałki, żurawinę dodaję w całości.

 
Na stolnicę przesiewam mąkę, dodaję sól, pokrojone w kostkę masło i siekam.  Dodaję żółtko i mieszając dolewam wodę. Dość szybko zagniatam jednolite, gładkie ciasto. Zawijam w folię i na czas przygotowania farszu odkładam do lodówki.
W większym rondlu rozpuszczam masło dodaję cebulę, kminek i chilli podsmażam przez chwilę a następnie dodaję wino z owocami. Pozwalam aby wino chwilę odparowało i dorzucam kapustę, dolewam bulion, przykrywam i duszę ok 20-25 minut. W tym czasie na patelni rozgrzewam łyżkę masła na którym przesmażam posiekany czosnek. Dorzucam pokrojone w kostkę grzyby i smażę na średnim ogniu do zrumienienia. Podsmażone grzyby mieszam z kapustą, jeżeli jest to konieczne doprawiam do smaku solą, pieprzem.

Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni (góra-dól+termoobieg). Silikonową stolnicę oprószam mąką, rozwałkowuję schłodzone ciasto, którym następnie wykładam foremki. Aby ciasto nie spuchło na wierzch układam folię aluminiową i wysypuję groch. Tak przygotowane piekę przez 15 minut, następnie ściągam folię z grochem i dopiekam przez kolejne 5 minut. Do opieczonych tartaletek wykładam farsz a na wierzchu układam przycięte na rozmiar foremki ciasto, można je dodatkowo ozdobić wycinając gwiazdki. Całość zapiekam 25 minut na ostatnie 8-10 minut włączam termoobieg aby ciasto z góry się zarumieniło. Podaję na ciepło lub zimno z filiżanką barszczu
Smacznego !

proponowane posty

1 Comment

  1. Ale apetyczne wygląda i do tego piękne zdjęcia 🙂 Chociaż myślałam, że to będzie coś na słodko.
    Pozdrawiam 🙂

Comments are closed.