bakłażan bez mięsa cebula kolacja oberżyna obiad pieczarki pomidory przystawka twaróg w kuchni wytrawny-obiad-wegetarianski z warzywami

GRILLOWANE WARZYWA Z TWAROGIEM I PESTO

Efektowna przystawka a przy tym smaczna i sycąca. A co ważne warzywa można komponować indywidualnie od upodobań i dostępności. Cukinia, kolorowe papryki czy ziemniaki tez na pewno smacznie się skomponują. Proponuję poeksperymentować także z różnymi smakami serków 🙂


GRILLOWANE WARZYWA Z TWAROGIEM I PESTO
* 5 porcji

1 bakłażan
2 pomidory
5 pieczarek
1 czerwona cebula

marynata
oliwa
ocet balsamiczny
musztarda francuska
cukier

1 opakowanie Almette z kolorowym pieprzem
50 g serka feta

2 łyżeczki zielonego pesto 
4-5 łyżeczek oliwy

kolorowy pieprz do dekoracji
ciabatta do podania

Wybierając bakłażana należy zwrócić uwagę aby owoce były dojrzałe o ciemnym, jednolitym kolorze skórki i poddającym się naciskowi miąższu. Jeżeli bakłażan jest niedojrzały czy gorzki w smaku należy go przed zamarynowaniem posolić, odstawić na 15-20 minut a następnie delikatnie spłukać i osuszyć.

Warzywa kroję w grube plastry, układam w naczyniu każdą warstwę przelewając marynatą. Odstawiam do lodówki na minimum 30 minut. Warzywa układam na grillu nastawionym na minimum i powoli grilluję zajęło mi to ok 25 minut. Serki mieszam ze sobą i nakładam do rękawa cukierniczego.

Na talerzu układam plaster bakłażana na który wyciskam warstwę serka. Następnie pomidor, ponownie serek, cebula, serek i pieczarka kapeluszem do dołu. Na górę wyciskam odrobinę serka na koniec polewam pesto wymieszanym z oliwą. Podaję ozdobione kolorowym pieprzem i kawałkiem grillowanej ciabatty. 

Smacznego !

proponowane posty

2 Comments

  1. Te piramidki wyglądają prześlicznie 🙂

  2. podane po prostu rewelacyjnie 🙂

Comments are closed.