bez mięsa koperek na grilla obiad ogórki rzodkiewka sałatka w kuchni z grilla ziemniaki

SAŁATKA ZIEMNIACZANA DO GRILLA

Sałatka jest świetnym dodatkiem do grillowanego mięsa a rzodkiewka i koperek nadają jej bardzo wiosennego charakteru. Sezon grillowy uważam za otwarty !


SAŁATKA ZIEMNIACZANA DO GRILLA
1 kg małych ziemniaków
2 pęczki rzodkiewki
300 g kiszonych ogórków
1 pęczek koperku
2 łyżki majonezu
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Ziemniaki gotuję w łupinach (można dzień wcześniej), odstawiam do ostygnięcia a następnie obieram ze skórki i kroję na ćwiartki. Rzodkiewkę i ogórki kroję w średniej grubości plasterki dodaję do ziemniaków i doprawiam solą oraz grubo mielonym pieprzem.

Majonez mieszam z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno posiekanym koperkiem. Sos mieszam z warzywami i odstawiam do lodówki przynajmniej na godzinę tak aby smaki się „przegryzły”.

Smacznego !

proponowane posty

13 Comments

  1. Anonimowy says:

    bardzo smaczna, ja ugrilowalam ostatanio kielbaski biala (kania) i zwykla wlasnej roboty, postawulam na stol te salatke i goscie oszaleli:)

  2. U nas w sezonie grillowym pojawia się bardzo często.

  3. U nas w sezonie grillowym pojawia się bardzo często.

  4. Anonimowy says:

    szukałam w internecie przepisu na sałatkę grillowa którą robiła w pewnym programie kulinarnym pewna Bosonoga Contesa nie znalazłam , za to znalazłam Twój przepis, I chwała Ci za Twój blog , zaglądam tu ostatnio coraz częściej …..a sałatka juz kilkakrotnie gosciłą u mnie w domu jako przystawka do grilla a czasem jako zamiennik obiadu 🙂 Pychaaaa , dziękujemy !!! Monika z Legnicy

  5. Monika ! DZIEKUJĘ 🙂

  6. Anonimowy says:

    Nie byłam przekonana do takiego połączenia. Zaryzykowałam i podałam ją do wczorajszego grilla. To była prawdziwa bomba ! 🙂 wszyscy byli pod wrażeniem , szwagier wyjadał na koniec bezpośrednio z miski tak im smakowała 🙂 polecam każdemu kto jeszcze jej nie robił 🙂

  7. Dziękuję za komentarz to własnie takie sytuacje mobilizują mnie i dodają wiary że takie proste i smaczne połączenia też warto puszczać w świat 🙂

  8. Anonimowy says:

    CZY LEPSZE BĘDĄ ZIEMNIAKI 'STARE' CZY MŁODE?

  9. Młodych nie trzeba obierac, wystarczy umyć porzadnie przed gotowaniem. Osobiście wolę młode ziemniaki ale stare też się sprawdzą. Ważne żeby Hulu nieduże.

  10. Anonimowy says:

    zrobiłam, sałatka super, ja dodałam jeszcze troche ugotowanej fasolki szparagowej pokrojonej na mniejsze kawałki i wrzucilam parę pomidorków koktajlowych, wszystkim sałatka bardzo smakowała, polecam!!!!

  11. Bardzo dziękuję za komentarz, miło czytać, że przepis się przydaje 🙂 Świetny pomysł z tymi dodatkami zawsze warto urozmaicać 🙂

  12. Anonimowy says:

    Zobaczyłam zdjęcie tej sałatki gdzieś na jakimś poratlu i tak straszenie apetycznie wyglądało, że postanowiłam sprawdzić przepis, wiem że do sezonu grillowego jeszcze dużo czasu ale akurat zostało mi kilka ziemniaków z wczorajszego obiadu to postanowiłam zrobić…. 1wszy raz w życiu robiłam sałatkę ziemniaczaną i muszę powiedzieć że to nie jest dobre, to jest niebo w gębie, w życiu nie jadłam tak pysznej sałatki, na pewno w sezonie smakuje o niebo lepiej z młodymi ziemniakami, rzodkiewką i świeżym koperkiem, ale w zimie też jest pyszna 🙂 na pewno wykorzystam przepis jeszcze nie raz 🙂 pozdrawiam

  13. Dziękuję bardzo z komentarz, to nasza ulubiona sałatka na sezon letni. Wszyscy goście się upominają 🙂

Comments are closed.