jajeczne babeczki ze szpinakiem
jajka pieczarki śniadanie sniadanie-na-cieplo szpinak szynka w kuchni Wielkanoc z piekarnika

JAJECZNE BABECZKI ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI

I znowu jaja … z moich statystyk wynika, że ten produkt najczęściej pojawia się w moich przepisach. Ale czego można się spodziewać w okolicach Świąt Wielkanocnych. Poza tym jaja od kur sąsiada Leona ma się ochotę jeść codziennie 🙂 Babeczki idealnie sprawdzają się na ciepłe weekendowe czy wielkanocne śniadanie ale równie dobrze smakują na zimno więc można je zabrać do pracy.

JAJECZNE BABECZKI ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI
* 6 babeczek

3 duże jaja
2 łyżki mleka lub śmietany kremówki
1 kulka mozzarelli
150 g pieczarek
50 g szpinaku baby
pieprz, sól
6 plastrów szynki parmeńskiej
olej

Jaja roztrzepuję z mlekiem, doprawiam pieprzem i odrobiną soli. Szynką parmeńską wykładam formę do muffinek, warto ją wcześniej posmarować oliwą. Na odrobinie oleju podsmażam pokrojone w plasterki pieczarki, ściągam z patelni gdy się zarumienią. Odkładam na bok 6 ładnych kawałków pozostałe dorzucam do jajek. Na tej samej patelni przesmażam krótko szpinak, jak tylko zwiędnie przekładam do jajek z pieczarkami. Mozzarelle kroję w drobną kostkę i mieszam z pozostałymi składnikami.

Tak przygotowaną masę jajeczna przekładam do wyłożonej szynką formy. Na wierzchu układam odłożone wcześniej plasterki pieczarek. Piekę 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Smacznego !
 
p.s. uwaga z solą, szynka jest bardzo słona więc do masy dodajemy dosłownie odrobinę !

Inspiracja: http://www.manilaspoon.com

proponowane posty

5 Comments

  1. muszę się kiedyś na to skusić 🙂

  2. Polecam są naprawdę pyszne.

  3. Anonimowy says:

    A na zimno też są dobre?

  4. Tak na zimno też są smaczne 😉 sprawdzają się jako drugie sniadanie do pracy

Comments are closed.