bułeczki cebula chata w druku drożdżowe kolacja konkurs obiad pieczywo publikacje smalec w kuchni z piekarnika

CEBULAKI

Pomysł na cebulaki miałam już dawno ale dopiero konkurs na wykorzystanie w kuchni smalczyku roślinnego zmobilizował mnie do opisania i sfotografowania tych pysznych wytrawnych bułeczek. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoim smacznym zapachem który unosił się nad blatem już podczas wyrabiania ciasta i towarzyszy mi do tej chwili … kartka na której spisałam proporcje nadal nim pachnie i prowokuje do sięgnięcia po kolejnego cebulaka 🙂

Przepis został publikowany w książce z przepisami blogerów kulinarnych wydanej przez producenta Smakowitej Pajdy.

CEBULAKI
* 12 sztuk

250 g mąki
25 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki mleka
1 jajo + 1 żółtko
50 g smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem – jeżeli używasz zwykłego niedoprawionego smalcu dodaj do ciasta łyżeczkę soli.

3 cebule (400-500 g)
40 g smalczyku roślinnego Smakowita pajda z cebulką i jabłkiem
szczypta tymianku i kminku
sól, pieprz do smaku

rozbełtane białko + mak, kminek (do posypania)

Pokruszone drożdże zasypuję cukrem, zalewam ciepłym mlekiem i dodaję 2 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Smalczyk rozpuszczam i odstawiam do przestygnięcia. Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję wyrośnięte drożdże, smalczyk, jajo i żółtko. Mieszam wszystko łyżką a następnie wyrabiam rękami aż ciasto będzie elastyczne i nie klejące. Z ciasta formuję kulę odkładam do miski i odstawiam w ciepłe miejsca do podwojenia objętości. 
W czasie gdy ciasto rośnie przygotowuję nadzienie. Na patelni rozpuszczam smalczyk i wrzucam pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę. Dodaję przyprawy i duszę do miękkości a następnie odstawiam do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielę na 12 części. /Najprościej  to zrobisz rozpłaszczając ciasto na okrągły placek i dzieląc na trójkąty nożem do pizzy./ Z każdego formuję kuleczkę i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie przykryte odstawiam do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki lekko rozpłaszczam i w każdej robię wgłębienie na nadzienie, można do tego użyć szklanki maczanej w mące. 
 
Tak przygotowane ciasto smaruję rozbełtanym białkiem i na każdym układam przygotowaną wcześniej, wystudzoną cebulę. Na koniec ranty bułeczek obsypuję makiem lub kminkiem. 
Cebulaki piekę 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku na ostatnie 4-5 minut włączam termoobieg. Podaję z zimnym piwem lub czystym czerwonym barszczem.
Smacznego !

Inspiracja: „Smaczne potrawy z mąki i kaszy” K. Pyszkowska

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej „Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, której sponsorem są  ZT Kruszwica S.A producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. 

proponowane posty

6 Comments

  1. świetnie wyglądają!

  2. Mmm, smakowite są te cebulaczki! 🙂

  3. Wyszły smacznie 🙂

  4. Mam jedno niemałe ale, proponuję posolić ciasto. Cebulaki wychodzą słodkie. W przepisie nie ma soli, chyba że wyżej wspomniany smalec ma jej pod dostatkiem, użyłam innego :/

  5. Nie pomyślałam o tym ale masz rację ! Smarowidło którego użyłam jest już doprawione zaraz uzupełnię przepis. Dziękuję za podpowiedź.

Comments are closed.