bez mięsa kolacja na imprezę obiad pieczarki ryż w kuchni wytrawny-obiad-wegetarianski z piekarnika

PIECZARKI FASZEROWANE – WERSJA JARSKA

Zrobione pod wpływem chwili podczas wizyty w rodzinnym domu Łukasza. Bałam się, że bez mięsa będą odrobinę mdłe jednak dość pikantny farsz doskonale uzupełniał się z pieczarkami. Polecam jako przekąska na imprezę.


PIECZARKI FASZEROWANE
10-12 dużych pieczarek
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 duży pomidor
1 jajo
1 woreczek ryżu ( 100 g)
1/2 pęczka natki pietruszki
100g startego żółtego sera
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, tymianek
olej 

Zaczynam od ugotowania ryżu, postępuję zgodnie z opisem na pudełku 🙂 i odstawiam do ostygnięcia. Pieczarki obieram i wykrawam ogonki. Cebulę drobno siekam i podsmażam na oleju, gdy cebula się zeszkli dodaję do niej drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek.

Ogonki pieczarek i paprykę kroję w drobną kostkę dodaję do cebuli. Pomidora sparzam, obieram ze skórki i pokrojonego dodaję na patelnię do reszty warzyw. Doprawiam do smaku i zostawiam na ogniu aż warzywa będą miękkie. Dodaję ugotowany ryż, starty ser żółty i rozbełtane jajo.

Mieszam do połączenia się składników i nakładam do kapeluszy. Posypuję bułką tartą i układam w nasmarowanej oliwą blaszce lub naczyniu żaroodpornym a następnie wkładam do piekarnika i piekę 40 minut w 180 stopniach. 

Smacznego !

proponowane posty

5 Comments

  1. Podoba mi sie ten pomysl na farsz – bezmiesny, smaczny i przyjazny dla portfela 🙂

  2. Anonimowy says:

    Zrobiłam…miodzio 🙂

  3. Dzisiaj podjemuje temat,ale będzie pysznie

  4. Super, daj znać jak Wam smakowały. Tak dawno ich nie robiłam muszę wrócić 😘

  5. Lepszej przekąski chyba w życiu nie jadłam, te pieczarki są po prostu świetne 🙂

Comments are closed.