bez mięsa na słodko na szybko obiad obiad-na-slodko w kuchni wiśnie zupy

ZUPA WIŚNIOWA

Latem mamy szczególną ochotę na owocowe zupy. Są szybkie w przygotowaniu więc nie trzeba stać przy parujących garnkach a przy tym są smaczne i lekkie. Można je podawać również na zimno w formie orzeźwiającego chłodnika. Planuję zamrozić trochę wiśni i zrobić ją w środku zimy … na pewno będzie miłą odmianą 🙂 

ZUPA WIŚNIOWA
500 g wiśni
3 szklanki wody
2-3 goździki
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej + 1/2 szklanki wody
śmietana / jogurt, makaron

Wydrylowane wiśnie zalewam wodą, dodaję cukier, goździki i gotuję na średnim ogniu przez 20 minut. Trzy łyżki wiśni odkładam, pozostałe blenduję niezbyt dokładnie. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w wodzie i dodaję do zupy. Całość zagotowuję i dorzucam odłożone wcześniej wiśnie. Podaję z makaronem i odrobiną śmietany lub jogurtu.

Smacznego !

proponowane posty

4 Comments

  1. O truskawkowej zupie slyszalam, ale o wisniowej jeszcze. Sprobuje:)

  2. Uwielbiam tę zupę! 😉

  3. wiśniowa zupa, pycha! idealna na obiad w upalny dzień 😉

  4. Anonimowy says:

    Właśnie gotuję zupe wiśniową, ale z lanymi kluseczkami !
    MNIAM ! 🙂

Comments are closed.