bez mięsa naleśniki obiad twaróg w kuchni wytrawny-obiad-wegetarianski ziemniaki

RUSKIE NALEŚNIKI

Nie znam osób które nie lubią ruskich pierogów, ale ich lepienie i gotowanie kojarzy mi się z bałaganem i jest czasochłonne. Ruskie naleśniki doskonale zastępują pierogi i są szybsze w wykonaniu. Zazwyczaj robię je z pozostałych po obiedzie gotowanych ziemniaków.
Naleśniki z nadzieniem do ruskich pierogów

PRZEPIS NA NALEŚNIKI Z RUSKIM NADZIENIEM
składniki na naleśniki około 15 sztuk

1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 jaja
250 g mąki
2 łyżki oleju

500 g ugotowanych ziemniaków
250 g półtłustego twarogu
1 cebula
2 łyżki oleju/ margaryny
sól, pieprz
Jaja roztrzepuję z mlekiem, dodaję mąkę i dolewam ciepłej wody do uzyskania właściwej konsystencji, odstawiam na 5-10 minut. Dodaję olej i jeżeli ciasto jest zbyt gęste dolewam wody. Naleśniki smażę na suchej patelni, warto to zrobić nawet dzień wcześniej przykryte folią zmiękną i nie będą się łamać przy składaniu.

Cebulę kroję w drobna kostkę i podsmażam na oliwie. Ziemniaki i ser gniotę tłuczkiem do ziemniaków (można tez zmielić) dodaję podsmażona cebulę i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Naleśniki smaruję farszem i składam na 4.
Naleśniki

Przed podaniem podsmażam na odrobinie oliwy dzięki temu robią się chrupiące. Podaję ze śmietaną, posypane drobnym szczypiorkiem.

Smacznego !

p.s. w wersji „mięsnej” proponuje dodać do farszu podsmażony, drobno pokrojony boczek.

* przepis pochodzi z książki „Smaczne potrawy z mąki i kaszy” Kazimiera Pyszkowska

Jak zrobić naleśniki ? Przepis na naleśniki – kliknij !

proponowane posty

5 Comments

  1. uwielbiam nalensiki z ruskim farszem 😉 zwłaszcza takie posmazone

  2. Anonimowy says:

    To chyba wiem, co będę jadła w najbliższym czasie na kolację 😉 Pyszne!

  3. Uwielbiam, zwłaszcza, gdy zrobi je Mama 😉 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

  4. Moja mama jadła je u mnie po raz pierwszy 🙂

  5. są pyszne, ja je podaje z sosem pomidorowym, a czasem panieruje jak krokiety, ale zwykle już mi się nie chce 🙂

Comments are closed.