kapusta mięso mielone mieso-na-obiad młoda kapusta obiad pieczarki ryż w kuchni z piekarnika

GOŁĄBKI … MŁODA KAPUSTA I PIECZARKI

Jako dziecko uwielbiałam gołąbki ale wyjadałam tylko farsz z obrzydzeniem omijając kapustę. Z wiekiem moja niechęć do kapusty z gołąbków osłabła ale i tak najbardziej lubię te zawinięte w liście młodej kapusty które mają specyficzny delikatny smak.


GOŁĄBKI Z PIECZARKAMI W MŁODEJ KAPUŚCIE
* 10-12 sztuk
1 młoda kapusta

300 g ugotowanego na sypko ryżu (5 łyżek surowego)

350 g mielonej łopatki
1 średnia cebula
100 g pieczarek
1 łyżka oleju
sól, pieprz

Ryż gotuję na sypko w osolonej wodzie. Mięso mielę na średnim sitku a drobno pokrojoną cebulę i pieczarki podsmażam na łyżce oleju. Z kapusty zdejmuję brzydsze zewnętrzne liście ( nie wyrzucam ! przydadzą się później ) wycinam głąb i wkładam na 10 minut do wrzącej wody. Składniki na farsz mieszam i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Z zaparzonej i ostudzonej kapusty zdejmuje delikatnie po 1 liściu. Układam po czubatej łyżce farszu i zawijam. 

Naczynie żaroodporne smaruję oliwą, wykładam zewnętrznymi liśćmi kapusty i układam na nich gołąbki. Posypuję z wierzchu pieprzem i zalewam szklanka bulionu.  

Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny, na ostatnie 20 minut zmniejszam temperaturą do 160 stopni i dopiekam bez przykrycia.

Smacznego !

proponowane posty

5 Comments

  1. Aaa gołąbki! Mniamsiu – moja ulubiona potrawa 🙂

  2. Robię gołąbki, ale rzadko. Mam problem z obrobieniem samej kapusty. Albo mi sie rozwala, albo nie mogę sobie poradzić z głąbem:( A tak bardzo je lubię! Najlepiej mi farsz wychodzi:)

  3. Ja wycinam głąb przed włożeniem kapusty do wody, po zagotowaniu wyciągam pojedyńczo i ładnie odchodzą. W przypadku młodej kapusty wyciągnęłam cała na durszlak.

  4. Anonimowy says:

    ja tez uwielbiam, ale a tak spalonych nie jadam

  5. A mój mąż lubi jeszcze podsmażone 🙂
    Poza tym one nie są spalone po prostu się piekły a nie gotowały.

Comments are closed.