Boże Narodzenie ciasta-desery ciasteczka deser kruche na słodko z piekarnika

CIASTECZKA KORZENNE

Przepis znalazłam na Domowe Wypieki i idąc za radą autorki dodałam przyprawy do pierników. W tym roku nie zrobiłam pierniczków, za to tuż przed świętami upiekłam te kruche, korzenne ciasteczka. Postaram się aby weszły na stałe do naszego świątecznego menu bo wyglądają i smakują pysznie ! Kolorową wstążką związałam po kilka ciasteczek dla każdego z gości.
CIASTECZKA KORZENNE
*3-4 blachy
1 jajo (opcjonalnie 1 dodatkowe do posmarowania może też być samo białko)
100 g cukru
200 g miękkiego masła
50 ml płynnego miodu
500 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru

Zaczynam od utarcia na puszystą masę jaja z cukrem, nie wyłączając miksera dodaję masło i miód. W dużej misce mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodaję płynną masę, mieszam dokładnie łyżką i możliwie szybko wyrabiam ciasto (gdyby było zbyt klejące można dodać mąki). Gotowe ciasto zawijam w folię i odkładam przynajmniej na godzinę do lodówki. 
Schłodzone ciasto dzielę na części które rozwałkowuję między dwoma kawałkami folii spożywczej. Wycinam ciasteczka i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 15 minut w 180 stopniach, na dwie minuty przed końcem smaruję ciasteczka rozbełtanym jajem aby nabrały błysku 🙂 Ciasteczka studzę na kratce a następnie chowam do puszki aby zachowały swoją kruchość. 
Smacznego !
Rada: Ciasto powinno się porządnie schłodzić, to na pewno ułatwi zadanie.

proponowane posty

5 Comments

  1. Pięknie upieczone i idealny kształt mają.

  2. Anonimowy says:

    Wyszly przepyszne – wszyscy sie zajadali i poprosili mnie o przepis:)

  3. Bardzo się cieszę że smakowały. W tym roku zamierzam je upiec moim synkiem zobaczymy czy się uda 🙂

  4. no to i ja dzisiaj zaczynam 🙂 szukałam długo i znalazłam, stary post ale jakże przydatny ! dzięki 🙂

  5. Dobrej zabawy, my zaczynamy w środę 🙂

Comments are closed.