ciasta-desery ciasteczka deser na słodko na szybko w kuchni z piekarnika

CIASTECZKA MAŚLANE Z DŻEMEM

Ciasteczka maślane to szybka, bardzo prosta do przygotowania domowa słodycz 🙂 Szukam „swoich” ciasteczek to jedna z pierwszych prób, Łukasz już zawyrokował że to te ! Ja jednak na pewno będę jeszcze próbować 🙂 
kruche ciasteczka z dżemem

CIASTECZKA MAŚLANE Z DŻEMEM
80 g miękkiego masła
60 g cukru pudru ok 5 płaskich łyżek
2 łyżki mleka
120 g mąki – nie pełna szklanka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 opakowania cukru wanilinowego
40 g budyniu śmietanowego lub wanilinowego
dowolny dżem

Masło ucieram z cukrem, dodaję mleko i miksując powoli dosypuję wymieszane wcześniej suche składniki. Gotowe ciasto odstawiam na 10-15 minut do lodówki ułatwi mi to formowanie ciasteczek. Piekarnik nastawiam na 180 stopni, blachę wykładam papierem do pieczenia.
kruche ciasteczka
Nabieram ciasto łyżeczką i w rękach formuję małe, okrągłe ciasteczka. Układam je na blaszce w sporych odstępach, drewnianą łyżką robię dziurkę w którą nakładam dowolny dżem.

Piekę 15 minut a po wystudzeniu chowam do metalowej puszki. Ciasteczka początkowo są dość kruche, później robią się bardziej miękkie. Zaręczam, że długo nie poleżą 🙂

Smacznego !

inspiracja bookmeacookie.blogspot.com

proponowane posty

11 Comments

  1. pyszna prostota 🙂

  2. Apetyczne! ;))

  3. ale śliczności ;D wspaniale wyglądają z tym kolorowym kleksem 🙂

  4. śliczne i jakie apetyczne

  5. To prawda są bardzo proste i szybkie do zrobienia.

  6. Och, cudne, jedliśmy takie w dzieciństwie!

  7. Piekłam je dzisiaj są pyszne 🙂 Dziękuję za przepis 🙂

  8. Ile ciasteczek wychodzi z tego przepisu?

  9. Przykro mi ale nie spisałam, postaram się uzupełnić tą informację. Pozostaje mi więc upiec je po raz kolejny 🙂

  10. Anonimowy says:

    Dalam pol na pol maki pszennej i zytniej i tez sa pyszne, z marmolada rozana! Mmm. Z przepisu wyszly dwie srednie blaszki ciasteczek o srednicy 4cm, ciasteczek jest ok. 40.

  11. Dziękuję za uzupełnienie informacji o ilości 🙂 Będę próbować z innymi mąkami.

Comments are closed.