ciasta ciasta-desery deser maliny na słodko owocowe-wypieki-desery tarty-tartaletki-na-slodko twaróg w kuchni z piekarnika

TARTA SERNIKOWA Z MALINAMI

Łukasz jest wielbicielem serników, które mi niestety nie wychodzą… Na blogu dzismamochotena.blox.pl znalazłam tartę z kremem śmietanowym i jagodami, długo nie myśląc zamieniłam śmietanę na twaróg sernikowy, jagody na maliny, które dzielnie trzymają się naszych krzaków i wyszła mi przepyszna, tarta sernikowa ! 


TARTA SERNIKOWA  Z MALINAMI
* ciasto
150g mąki
100g zimnego masła
2 łyżki cukru
1 żółtko
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody

* krem

300g twarogu sernikowego
1 jajo + 1 białko (które nam zostało z ciasta)
50g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżki mąki
200g malin

Do miski wsypuję mąkę, zimne masło kroję na małe kawałki, dodaję pozostałe składniki i zimnymi rękami (trzymam chwilę ręce pod zimną wodą) szybko zagniatam ciasto. Zawijam ciasto w folię spożywczą i odkładam do lodówki na 40 minut (w tej kwestii polegam na oryginalnym przepisie ponieważ moje ciasto spędziło w lodówce 2,5 godziny czyli czas pomiędzy drzemkami mojego syna i jest to zdecydowanie za długo, ciasto kruszyło się podczas rozwałkowywania więc musiałam poczekać aż zmięknie).
Piekarnik nagrzewam do 190 stopni. Wysmarowaną masłem i oprószoną mąką formę do tart wykładam rozwałkowanym ciastem, nakłuwam widelcem i piekę w 190 stopniach przez 15 minut. 
Składniki na krem dokładnie miksuję, dodaję maliny i mieszam łyżką. Powstały krem wylewam na podpieczone ciasto i wkładam do piekarnika na kolejne 25 minut. Podaję posypaną cukrem pudrem.
Smacznego !

proponowane posty

17 Comments

  1. ser i maliny-pycha

  2. Świetny pomysł, będę musiała pomyśleć o czym podobnym! 😉

  3. ale piękne zdjęcia.
    ach, nabrałam takiej ochoty…

  4. Wspaniale wyglada! A serniki bywaja kaprysne, ale wierze, ze predzej czy pozniej zaczna ci sie udawac 🙂

  5. Jestem zwolennikiem tradycyjnych serniczków.
    Jednak Twoja Tarta wygląda zjawiskowo.Skorzystam z przepisu i na pewno wrócę aby się pochwalić :)Pozdrawiam Ollina

  6. Wygląda cudnie – jeszcze tak letnio i świeżo… 🙂
    Co do serników – jak znajdziesz odpowiedni przepis, to z pewnością Ci wyjdzie coś wspaniałego 🙂

  7. wygląda przepysznie:) a maliny zrywaj póki są:)

  8. Czekam w takim razie cierpliwie 🙂

  9. Pięknie w tym roku maliny obrodziły. Udało mi się sporo zamrozić na zimę.

  10. Zrobiłam! z miksem mrożonych owocków, pyszności! 🙂 Dziękuję za przepis!

  11. Dziękuję za komentarz, one mi zawsze przypominają smaczne przepisy i wracam do nich 🙂

  12. Zgodnie z przepisem dodałam mąkę do kremu i niestety jest bardzo wyczuwalna psując cały smak :/

  13. A jakiej maki użyłaś ?

  14. Pszennej

  15. Mi mąką nie przeszkadza, ale rozumiem, że ktoś może być bardziej wyczulony. Może to po części kwestia sera ? Zamiast mąki można dodać budyń.

  16. Hmm, jestem początkującą "cukierniczką" i możliwe, że gdzieś popełniłam błąd, tylko nie wiem gdzie, ale nie będę się zniechęcać 🙂 Pozdrawiam!

  17. Anonimowy says:

    Ten przepis był dla mnie inspiracją 😉
    SPÓD robię z mąki pełnoziarnistej żytniej lub orkiszowej 2000 mam sprawdzony przepis dla cukrzyków i nadzienie robię wedle uznania i smaku. Robiłam z malinami, mięta i czekoladą i kakaową zebre .Weekend Majowy grill i serniczek obowiązkowy wiec tym razem będzie z suszonymi śliwkami i kakao 😉 duet zawsze smaczny. A na dzień Matki szykuję już w myślach 😉 gruszka +czekolada gorzka 90% i synowie będą zadowoleni.
    Dziękuję za inspiracje
    Pozdrawiam Krysia

Comments are closed.