ciasta ciasta-desery deser kawa na słodko orzechy w kuchni z piekarnika

CIASTO KAWOWO-ORZECHOWE

Kawa parzona, rozpuszczalna, zbożowa, lody kawowe, czekoladki kawowe… lubię smak kawy 🙂 Czas na kawałek prostego ciasta kawowego, zjedzony ze szklanką mleka to aktualnie jeden z moich ulubionych grzeszków. Przepis znalazłam na stronie Gotowanie Cieszy, a moja nieco „ulepszona” wersja poniżej.


CIASTO KAWOWO-ORZECHOWE
* keksówka 30cm

10 czubatych łyżeczek kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki mleka
100 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
2 jaja
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pokruszone orzechy włoskie (u mnie szklanka)

Kawę zalewam ciepłym mlekiem i odstawia do przestygnięcia. Ciepłe masło ucieram z cukrem, dodaję jaja, kawę oraz mąkę wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksuję wszystkie składniki ok 2-3 minut. Ciasto po dodaniu kawy może wyglądać jakby się lekko zważyło nie trzeba się tym przejmować. Na koniec dodaję orzechy. Tak przygotowaną masę wylewam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 45 minut.
Smacznego !

proponowane posty

4 Comments

  1. Też uwielbiam kawowe smaki 🙂 Śliczne ciacho, mega apetyczne 🙂

  2. Apetycznie wygląda i pewnie bym się skusiła, chociaż nie szaleję za kawą:)

  3. Takie grzeszki to i ja bardzo lubię;)

  4. Ja tez bardzo lubie smak kawy, wiec takie ciasto na pewno przypadloby mi do gustu. Zapisuje przepis do rychlego wykorzystania 🙂

Comments are closed.